Madoplevelser,  Natur,  Udland

Vinlandet Tyskland

Øl er skabt af mennesker. Vin er skabt af Gud. (Martin Luther)

Tekst: Bent Bernardi Sørensen
Fotos: Britta Kjær Jensen, Rejselandet Tyskland, Freja Rudal Axilgård og Deutsche Weine

Danskere køber vin i Tyskland som aldrig før. Især i grænsebutikkerne i Rostock, Flensborg og Süder Lygum.
Som regel er vinene produceret i Chile, Spanien, Italien og Frankrig. Fordelingen afhænger af butikkernes aktuelle tilbud.
Kriterierne er som oftest pris, farve (rød, hvid eller rosé) emballage (glas eller pap) og korkprop eller skruelåg.
Druesort, dyrkningsmetoder og historie indgår sjældent i overvejelser og beslutninger, inden der afregnes ved kassen.
Tyske vine ledsager sjældent måltider på danske spiseborde, og det er synd – ikke kun når der er schnitzel eller sauerbraten på tallerknerne.

Tyske vine produceres med omhu omkring Rhinen og dens bifloder i det sydvestlige Tyskland samt omkring Saale-Unstrut i det tidligere DDR.
Alt det og meget mer’ kunne man lære på Tyske Vindage i Aarhus i slutningen af september, da 15 importører præsenterede deres vine for et stort interesseret publikum i Turbinehallen.
En stor del af lærdommen blev leveret af podcastværterne René Langdahl og Jonas Landin, der introducerede fem vine for publikum. De to værter har skrevet bogen Bobler for begyndere og øvede.

 

 

 

 

 

Løjerlige beskrivelser
Man behøver ikke nødvendigvis at have veludviklet lugte- og smagssans for at nyde vin. Ofte kan man ligefrem tro, at sanserne er på vildspor, når man hører eller læser bedømmelser, hvor der nævnes noter af hestesaddel, stald og parringslignende hormoner fra dyr.
I Turbinehallen nippede en elegant kvinde til Eichberg GG Spätburgunder 2021 fra Franz Keller i Baden, lukkede øjnene, slog sit lange hår tilbage over venstre skulder og sagde henført: ”Badebro under en skyfri sommerhimmel.”

Udvalgte vine
De fem vine, der blev præsenteret fra scenen, og serveret i tyndstilkede tulipanformede Zwiselglas, var:
1. VDP Weingut am Stein, Franken. Vinz Alte Reben Silvaner 2021.
Fik blandt andre disse ord med på vejen: ”Citronskal. Blomster. Parmesan og smeltet smør.”

2. VDP Schlumberger-Bernhart, Baden. Gutedel vom Löss 2022.
”Blomsteragtig. Mineralitet. Stenet og pulveragtig. Trocken. God til ostefondue, tørret kød, surt                     køkken og faste oste.”

3. VDP J. Neus, Rheinhessen. Ingelheimer. Weissburgunder Ortswein 2023.
”Krudt fra en nyaffyret Colt 45. Uden svovl til konservering. Sursød note. Spinkel sür lit-note. Blandingsvin fra landsbyens marker.”
4. VDP Deutzerhof, Ahr. Mayschoss Frühburgunder 2022.
”Bærsød. Marmeladeagtig. Skiferjord. Røgtone.”

  1. VDP Graf Adelmann, Würtemberg, Lemberger GG 2021.
    ”Som blaufränkel. Mørk. Men let og saftig. Tager imod fad. Noter af krydderurter og -rødder.

Forkortelser:
VDP: Verein deutscher Prädikatsweingüter.
GG: Grosses Gewächs (højeste kvalitetsbetegnelse).

  • De tyske vinområder – i rækkefølge efter produktionens størrelse;
    Rheinhessen
    Pfalz
    Baden
    Würtemberg
    Mosel
    Franken
    Nahe
    Rheingau
    Saale-Unstrut
    Ahr
    Sachsen
    Mittelrhein
    Hseeische Bergstrasse
  • De tyske druesorter
    Riesling (23,6 %)
    Müller-Thurgau (10,6 %)
    Grauburgunder 7,8 %)
    Weissburgunder
    Silvaner
    Chardonnay
    Sauvignon BlancCabernet Blanc
    Røde
    Spätburgunder (11,2 %)
    Dorffelder
    Lemberger
    Schwartzriesling
    Frühburgunder
    Malbec
    Sankt Laurent
    Syrah

Tyske vindage var arrangeret i samarbejde med  Turistorganisationen Rejselandet Tyskland

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *