Kultur,  Udland

Se Stralsund fra tårnets top

Efter 366 trin venter en belønning på toppen af Mariakirken

Tekst: Bent Bernardi Sørensen
Fotos: Britta K Jensen og Mecklenburg/Vorpommern

Markedspladsen i hansestaden Stralsund er omgivet af høje bygninger med Mariakirken (på tysk Sankt Marien Kirche) som den dominerende.
Vejret er godt, og vi har gode ben, så vi beslutter os for sammen med vores guide, Doreen Verhoeven, at bestige kirkens indvendige trappe, hvis 366 trin fører til en platform på toppen.


Mariakirken (Sankt Marien Kirche) i Stralsunds gamle bydel er et mesterværk af sengotisk arkitektur i Centraleuropa. Basilikaen på Neuer Markt, der er på UNESCOs verdensarvsliste, blev første gang nævnt i 1298. Murstenskirken er hansestadens største sognekirke.
Den protestantiske kirke var verdens højeste bygning fra 1549, indtil dens 151 meter høje gotiske spir blev ødelagt af lyn i 1647. Fra 1569 overtog tårnet i Cathédrale Saint-Pierre i Beauvais i Frankrig dog midlertidigt rekorden, indtil tårnet kollapsede i 1573.


Arkitektonisk er basilikaen treskibet med tværskib, vestligt pseudo-tværskib, kor og kapelkrans.

 

 

 

 

 

Opstigningen til tårnet begynder ad en smal, stejl stenvindeltrappe, og med nogle meters mellemrum kan man kigge gennem tårnlugerne. Duer har taget sig den frihed at bygge reder på gesimserne uden for nogle af lugerne – og det har vi stor forståelse for.
Cirka to tredjedele oppe tager vi en pause for at se tårnets enorme klokker, inden vi fortsætter ad trætrapper.
På toppen i 104 meters højde giver vi os tid til at nyde den friske luft og den formidable udsigt over Stralsund, omegnen og Rügen.

Helten fra Stralsund
Natten mellem 28. og 29. september 1932 klatrede en dreng, Wolfgang Giertz fra Prohn, kun bevæbnet med en stige og reb op på toppen af ​​kirketårnet i Mariakirken og satte et håndklæde med et påmalet kranium på tårnet.
Håndklædet blev fjernet med stort besvær. I de tidlige aftentimer 29. september satte Wolfgang igen et klæde, der fungerede som flag og var malet med forskellige motiver, til toppen af ​​kirketårnet, denne gang et par meter højere end natten før, nemlig direkte på vejrhanen.
Den halsbrækkende aktion i betragtning af højden på 104 m og nattens mørke gjorde Wolfgang Giertz til “Stralsunds Helt” i hele Tyskland via pressen og radioen. Ingen har nogensinde vovet at gentage Wolfgangs “drengestreg”.

Mariakirken blev bygget efter modellen fra Mariakirken i Lübeck. Imidlertid blev mange vigtige elementer tilpasset den arkitektoniske tidsånd i den sengotiske tid.
Støttebenene er gemt under sideskibenes tage.
Med få undtagelser mangler også de for den gotiske bygningsstil typiske støttepiller. Derfor præsenterer bygningen sig selv med en usædvanlig klarhed. Udseendet er usædvanligt kompakt og lukket for den gotiske periode.
Korets enkle, men originale udformning med nogle af dets halvvinduer i ambulatoriet, det monumentale tværskib og sidst men ikke mindst den ekstraordinære vestbygning skaber lidt mere afstand til modellen i Lübeck,
Sammen med domkirkerne i Köln og Schwerin er Mariakirken en af ​​de få kirker i Tyskland med et treskibet tværskib.

Efter at have nydt udsigten i alle retninger fra tårnets top går vi ned igen. Efterhånden er der kommet flere og flere mennesker op på platformen, og vi frygter ,at der er kaos på den smalle vindeltrappe, men de forudseende bygherrer har sørget for, at der er to trapper, så trafikken er ensrettet.

 

 

Bygningens historie
Da kirketårnet styrtede sammen i 1382, blev den oprindelige kirkes kor og dele af skibet ødelagt. Årsagen var, at grunden ikke var tilstrækkeligt sikret. Det nye byggeri gik straks i gang, så urværket med klokken kunne monteres i tagtårnet allerede i 1411. Grundstenen til den vestlige bygning blev lagt i 1416, som består af et midtertårn, der er flankeret af fire mindre trappetårne, samt to sidehaller og hviler på 14 meter høje søjler. Der er ingen paralleller til denne konstruktion i tidens arkitektur.
Det Apollonske Kapel på sydsiden blev bygget i 1416 som soning for tre præster, der blev brændt på bålet af Stralsundernes folk i Papen-branden i Thom Sunde. Ifølge ​​den første postreformatoriske borgmester og kirkeleder, Franz Wessel, var der i hans tid 44 andre rigt indrettede altre og kapeller i Mariakirken foruden højalteret.
Tårnet blev bygget mellem 1475 og 1478 og blev dækket med kobber i 1485. Det meget høje gotiske spir væltede under en stærk storm i 1495, men blev udskiftet i løbet af mere end et halvt århundrede og gav kirken en højde på 151 meter. Det var dermed verdens højeste bygning fra 1549.
Mange bygningseksperter og historikere tror, at Lincoln Cathedral i England indtil da var verdens højeste bygning, men de kender åbenbart ikke Keops-pyramiden i Giza i Egypten, der er 146 meter høj.
I 1647 satte et lynnedslag det gotiske spir i brand. Murbrokkerne faldt ned på skibet og trængte ind i hvælvingerne over orglet. Orgelet blev ødelagt, og tagkonstruktionen brændte ned. Blot to år senere blev der bygget nyt tag, og fire år efter branden blev også hvælvingerne restaureret.
Den barokke kuppel var færdigbygget i 1708. Udvidelserne mod nord og syd for dette vesttårn ligner et tværskib og får kirken til at fremstå massiv og defensiv. Et pedalhjul til løft af materialer er bevaret inde i tårnet.
Bygningen er opført overvejende i røde mursten. De vestlige støttepiller er beklædt med kalksten op til en højde på 36 meter. Granit blev brugt i basisområdet. Kirken, der er 100 meter lang og 32,9 meter høj i midterskibet, formidler et enormt indtryk af rum, der indvendigt er op til 96 meter lang og 41 meter bred.
Kun lidt af det originale, rige interiør kan ses, da næsten hele inventaret blev ødelagt under ikonoklasmen under reformationen, nedbrydningen af ​​kirker og en større brand i byen i 1647.
Fra 1807 til 1810 tjente kirken som kaserne og hølager for de franske besættelsestropper. I 1817 skulle kirken have nyt interiør. Et ekspertudvalg afviste et indledende klassicistisk design og gik ind for et nygotisk design af Caspar David Friedrich. Maleren tegnede korinventaret med alter, alterbygning, to forskellige prædikestole, dåb, kirkebænke og en nadverkalk, men kirken blev først restaureret fra 1842 til 1847, hvor også ideer fra arkitekten Karl Friedrich Schinkel og billedhuggeren Friedrich Tieck i vid udstrækning blev brugt.
Bygningen af en ny portal, som blev påbegyndt i 1872, og den preussiske kong Friedrich Wilhelm IV bekostede fra Det Kongelige Glasmaleriinstitut i 1856 to farvede glasvinduer til Mariakirken. De var kopier af værker af Jan van Eyck.
I 1930 sikrede den preussiske bygningsmyndighed i Stralsund tagtårnet på Mariakirken.
Mariakirken blev beskadiget under bombetogtet på Stralsund 6. oktober 1944. Fra 1947 og frem blev stolpene og ruderne i vinduerne udskiftet, og dele af det sydlige gangtag blev forsynet med skiferbelægning.

I årene efter 2000 foregik et omfattende renoveringsarbejde i kirken. Det omfattede udskiftning af de usædvanligt store kirkevinduer og restaurering af Stellwagen-orgelet. Natten mellem 14. og 15. juni 2005 forårsagede en brand, der opstod efter rørskader, betydelig skade på anlægget, der siden er blevet repareret.
I 1411 er der bevis for, at der blev installeret en timeklokke i tagtårnet. I 1416 blev grundstenen lagt til den massive tårnbygning, som hvilede på en cirka 14 m høj rist og pælekonstruktion. I 1464 kunne tårnklokkerne også ophænges. Byggeriet af spiret begyndte dog først i 1475. Arbejdet med spiret, der var præfabrikeret af mester Johannes Rose, hans mestertjener Erick Sasse og fem mand på Neuer Markt, varede til 1478. Det siges, at Mester Rose kun havde én hånd og kun to sunde fingre. I 1485 var spiret dækket med kobber.
Selv fra vandet kunne søfolkene se det meget høje, gotiske spir, hvormed kirken nåede en samlet højde på cirka 151 meter. Ramt af lynet brændte den spidse hjelm ned i 1647 og blev erstattet af en bred barokhætte, der stod færdig i 1708. Kirketårnet er nu cirka 104 m højt
Desværre er der næsten ikke bevaret noget af inventaret, da Stralsund-ikonoklasmen i 1525 under reformationstiden ødelagde næsten alt. Mariakirken led også betydelig skade under den franske besættelse fra 1807 til 1810. Dengang brugte franskmændene kirken som hølager og hestestald. Efter befrielseskrigene begyndte det nødvendige reparationsarbejde. I 1821 blev spiret fornyet.
I 1930’erne blev kirkens indre restaureret. I 1930 blev tårnet beklædt med kobber igen, og trætagtårnet, der var blevet hårdt ædt op af skovorm, blev udskiftet.
Mariakirken er hjemsted for noget helt særligt: ​​Her findes det sidste værk af den berømte orgelbygger Friedrich Stellwagen fra Lübeck. Orglet, der blev bygget mellem 1653 og 1659, blev heldigvis flyttet under Anden Verdenskrig og blev restaureret efter krigen.

Der har været arbejdet med renovering af tag, yderskal og vinduer siden 1991 og siden 2003 på indersiden af ​​kirken. Orgelet blev omfattende rekonstrueret mellem 2004 og 2008 og vendte tilbage til sin oprindelige stand.

Tårnbestigning april – oktober
Mandag             09.00-18.00
Tirsdag              09.00-18.00
Onsdag              09.00-18.00
Torsdag             09.00-18.00
Fredag               09.00-18.00
Lørdag               09.00-18.00
Søndag              09.00-18.00

Læs mere fra Mecklenburg/Vorpommern her: https://bb-media.dk/den-danske-dronnings-barndomshjem

Links

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *