Aktivitet,  Natur,  Udland

Bådudflugt til Pserimos

Rolig højhastighedssejlads i turkisfarvet vand, som naboerne betragter som en gråzone

Tekst: Bent Bernardi Sørensen
Fotos: Britta K Jensen og andre

Roligt glider vi gennem havnebassinets vand forbi små og store fartøjer. Skipper Geórgios står ved rattet og styrer den seks meter lange og 2,5 meter brede italienske Predator-RIB-båd fra byen Kos på den græske ø af samme navn ud på åbent vand i Det ægæiske Hav, som denne del af Middelhavet kaldes.

RIB betyder Rigid Inflated Boat (stiv, oppustet båd). Vi fire voksne sidder på bådens oppustede sider, og på en bænk bag Geórgios sidder 11-årige Erik med en lidt for stor, orange redningsvest.
Geórgios øger den 140 HK Suzukimotors hastighed, så hele båden løftes op over vandoverfladen og nærmest hopper af sted mod øen Pserimos. Undervejs er vi kortvarigt inde på Tyrkisk territorium, og hele tiden har vi Kos på bagbord side.

Pserimos er 16 kvadratkilometer stor og har cirka 50 indbyggere, der alle bor ved havnen på øens vestlige side. Pserimos er bilfri og den mindste af De dodekanesiske Øer. Græsk militær har også en lille base ved havnen, har vi hørt.

Det føles, som vi flyver eller slår smut over havet, men hastigheden er bare 18 knob (34 km/t), så de lidt over syv sømil tilbagelægges på 28 minutter. Da vi nærmer os øen udnævner skipperen Erik til styrmand og beder ham holde kurs ind mod en bugt på øens østlige side. Erik vokser et par centimeter i højden, og Geórgios har hele tiden en hånd med på rattet.

Nogle hundrede meter ud fra land er havbunden dækket af kiselalger, der får vandet til at se turkisfarvet ud. Grækerne kalder bugten Vathy og Den blå Lagune, og vandet er så klart, at vi kan se bunden på fem meters dybde.

Geórgios sejler ind mellem en klynge større både, der har været på ugelange ture mellem De dodekanesiske Øer. Han slukker motoren og kaster ankeret, der har ligget gemt i et lille rum i stævnen.

Vi ligger på to meter dybt vand. Erik forlader båden som den første og dykker ned for at undersøge bunden. Snart efter bryder han vandoverfladen og rækker en flot muslingeskal op til en af de voksne, der endnu ikke er kommet i vandet.


Senere får vi øje på et hummerlignende skaldyr, nogle småfisk og en noget større sort- og hvidstribet krabat, der dog ikke var en zebrafisk.

Efter en lille time er vi enige om at sejle tilbage til havnen på den noget større ø Kos, der er 295 km² (lidt større end Langeland) og har cirka 30.000 indbyggere.

Geórgios starter motoren og sætter kurs mod øst tæt langs en lidt over en kilometer lang odde. For enden af odden svinger skipperen til styrbord rundt om pynten for at vise os et enormt græsk flag, der er malet på klippesiden. Vi vurderer flaget til at være 10 x 30 meter.

Geórgios fortæller, at der er malet flag på mange af de tætliggende græske og tyrkiske øer for at markere deres tilhørsforhold.

Sejladsen er fortsat behagelig, men havet er begyndt at vise tænder, og en stor sky hænger over den tyrkiske by Bodrum på den anden side af strædet. Bodrum er det tyrkiske navn for den antikke græske by Halicarnassus, der skiftede magthavere adskillige gange for et par tusinde år siden.

Mens vi hopper af sted over bølgerne kommer skyen nærmere – sikkert til stor glæde for beboerne på Kos. Deres vandreserver er ved at være tomme – som på de fleste græske og tyrkiske øer denne sommer.
Ofte regner det ikke fra februar til slutningen af oktober, men i år regnede det meget i april til stor glæde for olivenavlerne. Mange grækere græder faktisk af glæde, når det begynder at regne.

Den gamle mand og havet

På kajen siger vi farvel til kaptajn Geórgios og udlejningsfirmaet Kos Rent a Boat, og inden vi cykler tilbage til vores hotel, tager vi en drink på Blues Brothers Café ved Delfin-springvandet, der pynter midt i en rundkørsel. På Kos produceres glimrende vin, men vinen i All Inclusive-konceptet på vores hotel er desværre noget sprøjt.

Det viser sig, at det enorme flag på klipperne er årsag til en politisk og diplomatisk konflikt mellem Grækenland og Tyrkiet. På Pserimos er der åbenbart flere flag, som vi ikke så, og i tyrkiske medier rases der over flagene, der fastholder eller øger spændingen om Det Ægæiske Havs gråzoner.

Avisen Sözcü, der ikke betragtes som tilhænger af den tyrkiske regering, er kendt for sine brand-artikler og retorik mod Grækenland.

Avisens overskrift: “Uhyrlig provokation fra Grækenland på øerne over for Halicarnassus. Grækerne placerer flag på hvert rev.” I artiklen nævnes, at flagene forårsager reaktioner i Tyrkiet.

“Grækenland fører kampagne med flag på Pserimos og småøer i nærheden af Imia-klipperne ud for Halicarnassus (Bodrum).”

Avisen skriver provokativt, at Grækenland “koloniserede” Pserimos og byggede en landsby med 300 indbyggere “på en ø, hvor der absolut ingen bosættelse var … og efterfølgende placerede en militær enhed.”

Den tidligere generalsekretær for forsvarsministeriet, Ümit Yalım, kalder i avisen flagene “græsk provokation” og betegner Pserimos som “tyrkisk territorium”.

“Øen Pserimos er allerede vores. Klipperne er også vores. Grækenland bør aldrig have lov til at placere flag og observatorier der. Det tyrkiske udenrigsministerium bør straks protestere over for Grækenland, siger Ümit Yalım.

I begyndelsen af ​​juni besøgte Grækenlands premierminister, Kyriakos Mitsotakis, Pserimos, hvor tyrkiske medier konfronterede ham med kritik af græske embedsmænds ret til at være på øer og holme, som Tyrkiet ikke anerkender græsk suverænitet over, men mediernes spørgsmål blev ikke besvaret.

Om Kos Rent a Boat

  • Vi anbefaler bådudlejningsfirmaet Kos Rent a Boat, der holder til over for Hotel Aston tæt ved rundkørslen med Delfinspringvandet.
  • Bådene findes i tre kategorier – a) kan sejles uden certifikat, b) kræver certifikat (svarer til dansk kystskippereksamen), c) kan kun lejes med en skipper fra selskabet.
  • Bådene kan lejes med diverse tillægsydelser – fx afhentning ved hotel og mad om bord.
  • Læs mere på https://kosrentaboat.gr/
  • Leje af en båd med skipper på en tur som den beskrevne koster 3.300 kroner for op til otte personer.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *