
Lærerig ølsmagning
Bryghuset Møns spændende øltyper er en introduktion til Møns kultur og natur
Tekst: Bent Bernardi Sørensen
Fotos: Britta K Jensen og Bryghuset Møn.
At smage sig gennem Bryghus Møns produkter er en inspiration til et længere ophold på øen – ikke kun på grund af øllene, men også fordi de hver og en fortæller en historie, der er værd at dykke ned i.
Vores smagsrejse starter med Liselund India Pale Ale (,5,2 %)
Øllen er opkald efter Liselund Slot, der selv er opkaldt efter Anna Catharina Elisabeth Iselin (1759-1805), kaldet Lisa, der var gift med Antoine Bosc de la Calmette (1752-1803). Deres søn, Charles Reinhold de Bosc de la Calmette (1781-1820), blev i 1810 gift med Martha Sabine Adolphine Marie Mackeprang (1788-1877). Da Charles døde, blev Martha alene med det fine gods med et romantisk anlæg med lysthuse, småbygninger og havemonumenter landsbyen Liselund på på Østmøn. Marthas bitterhed over mandens død og arven efter ham har Bryghus Møn ladet præge sin Liselund India Pale Ale.
Øllet er mørk ravfarvet med lyst skum og har en bitter, frugtagtig smag.
Også den nærliggende landsby Magleby har fået en øl opkaldt efter sig – Magleby Klassik (0,5 %). Den overstiger vores forventninger, fordi vi stort set ingen erfaringer har med alkoholfri øl.
Magleby kendes helt tilbage fra Middelalderen. Her er en flot restaureret rytterskole og en fredet præstegård og er omgivet af stendysser i naturen.
Øllen har en frisk smag, og den bobler i munden og giver en frisk eftersmag.
På Møn herskede sagnkongerne Klintekongen og Grøn Jæger. Klintekongen havde sit sæde på Møns Klint, og han var Møns beskytter og ville komme til undsætning, hvis øen blev truet. På Vestmøn herskede Grøn Jæger.
Bitterhed er også en del af grundlaget for Grønjægers Pilsner (4,5 %), der har en frisk, sprød smag og en flot gylden farve. Man kommer til at tænke på en høstklar bygmark, når man nyder denne øl.
Sagnhelten Grønjæger var Klintekongens jævnbyrdige konkurrent på Møn. Men han blev aldrig så kendt eller berømt. Derfor har bryghuset givet Grønjægers Pilsner en let bitter tone.
Kong Grøn / Grønjæger var en stor kriger, og sagnet fortæller, at han engang dræbte syv kæmper i Østerskoven på Bogø. Hver nat gik han i kamp mod jætten Huno.
Kong Grøn lægger også navn til en langdysse, Grønsalen ved Fanefjord, hvor han og hans kone, dronning Fane, ligger begravet, siges det. Langdyssen er 102 meter lang og 10 meter bred høj med 124 randsten med to kamre i østenden og et i vestenden.
Klintekongen var Odins efterfølger, der regerede over Møns, Stevns og Rygens klinter. På Møn, fortælles det, hersker Klintekongen på øens østlige del, Høje Møn. Han beskytter øen mod invasion og kan forvandle sten på stranden og træer i skoven til krigere.
Klintekongen Klassik (5,0 %) er lagerøl, der på nudansk kaldes classic. Den minder meget om den også fremragende originale Gamle Carlsberg Lager fra 1882, der ligesom Klintekongens har smagsnuancer af karamel.
Klintekongen Klassik fås ud over i 33 cl-flasker i en to-liters-udgave.
Stege Rød Klassik (5,0 %) har naturligvis navn efter Bryghus Møns hjemby, der i den tidlige middelalder blev velstående på grund af handel med sild, og øllen er da også en dejlig ledsager til en klassisk dansk frokost, der indledes med en sildemad.
Netop silden har inspireret til denne dejlige røde klassik, perfekt til en frokost
– gerne med sild, og hvad dertil hører. Farve og smag leder tankerne hen på brun farin.
Med vilje slutter vi ølsmagningen af med Dark Sky (9,0 %).
Mørket som natten over Møn har inspireret til denne belgiske stout. Øllen er lagret med egetræ og whisky, som giver en fantastisk smagsoplevelse. En meget kraftig øl som bør deles mellem venner.
Møn er en af de få steder i Danmark hvor stjernerne kan ses på nattehimlen, når der ikke er overskyet. Udendørs lys og anden lysforurening er på Møn meget begrænset, og udsigten til nattemørket er storslået. Dark Sky er brygget med inspiration fra nattemørket – som en belgisk stout, men sort som natten.
På etiketten står, at øllet er holdbart mindst til 24. januar 2029 – nærmest uendeligt som udsigten tril stjernerne. Tålmodighed er en dyd, men ikke i alle tilfælde. Selv om det er en natøl, egner den sig fortrinligt som optakt til en middagslur på grund af dens alkoholstyrke.
Den kraftige øl er lagret med egetræ og whisky. Den smager lidt af engelsk lakrids og mætter som et lille måltid. Fås i 33 og 75 cl-flasker.
Bryghuset leverer også råstof til en kiks, der passer til Dark Sky-øllen.
Bryghus Møn producerer også andre øltyper, som vi endnu har til gode at smage. Se https://bryghusetmoen.dk/produkter/
Bryghuset Møn ligger med smuk udsigt over Stege Bugt på Kostervej lidt uden for Stege, og her brygges øl efter gode bryggertraditioner. Traditionelt håndværk og lokale råvarer forenes i skabelsen af specialøl, der afspejler områdets natur og kultur. Størsteparten af produktionen er økologisk, ufiltreret og upasteuriseret.
Det sikrer rene smagsoplevelser uden kunstige tilsætningsstoffer. Der brygges alle klassiske øltyper som pilsner, klassik (lagerøl) og india pale ale samt mørkere og kraftigere varianter som porter, stout og bock. Desuden eksperimenteres med spændende smage som lakrids og hindbær i begrænsede oplag.
Hver øl har en historie og et navn, der er inspireret af lokale steder og sagn. I butikken på Kostervej kan man købe alle bryghusets produkter, og selskabslokalet kan lejes til arrangementer med og uden forplejning.
Bryggeriet kaldes et mikrobryggeri, men efter udflytningen til Kostervej er der ikke meget mikro over bryggeriet.
Produktionsanlæggene i de store, nyrenoverede lokaler skinner om kap med ejernes, David Jensin og Thomas Stecher, og medarbejdernes glæde over at arbejde med en populær produktserie, der er i fortsat udvikling.
Bryghuset holder også til på Gåsetorvet i Stege, og der produceres vand og æblemost på Søndersti, der også er bryghusets tapperi.

